top of page

Kamerplanten: 8 tips om ze in leven te houden

Kamerplanten mogen wat mij betreft nooit ontbreken in een interieuradvies. Groene planten brengen namelijk veel sfeer en rust in een interieur. Daarnaast zijn er nog meer voordelen om deze groene vrienden in huis te halen.


Wist je dat luchtzuiverende planten ook de luchtkwaliteit in jouw woonkamer kunnen verbeteren? En dat ze zorgen voor een betere akoestiek? Daarnaast zorgen ze ook nog eens voor minder stress. Genoeg redenen om jouw interieur te voorzien van een paar groene pareltjes!


Vind je het lastig om jouw kamerplanten in leven te houden? Of heb jij van nature groene vingers? Eén ding is zeker: de verzorging hoeft niet lastig te zijn.


Hieronder geeft deze 'plantmom' 8 tips voor het verzorgen van jouw kamerplanten.

Kamerplanten water geven met een gieter

Tip 1: Koop de juiste plant op de juiste plek

Op welke plek in de ruimte zoek je een plant? Is dit een plek in een hoek van de woonkamer of op een dressoir? Kijk eerst op welke plek in huis je een plant wil plaatsen voordat je op zoek gaat naar een plant. Vind je het lastig om de juiste plek te bepalen? In mijn interieuradviezen voeg ik altijd een aantal planten toe.


Tip 2: Bekijk hoeveel daglicht er op deze plek komt

Komt jouw nieuwe groene vriend op een zonnige standplaats vlakbij het raam te staan? Of juist in een donker hoekje van de woonkamer waar weinig daglicht komt? Voldoende daglicht is heel belangrijk voor jouw nieuwe plant. Kijk dus goed naar de lichtinval in de ruimte.

Tip 3: Kijk welke planten je mooi vindt én wat deze plant nodig heeft

Veel mensen vergeten te kijken naar wat een plant nodig heeft. Zoek je een plant voor een plek met weinig daglicht dan heeft het geen zin om hier een plant neer te zetten die veel zonlicht nodig heeft. Niet elke plant kan op elke plek staan. Het is zonde als je een plant kiest die je mooi vindt maar dood gaat door de plek in jouw woning.

Tip 4: Geef niet teveel water

Als je plant eenmaal staat heeft hij vaak maar één keer in de week een beetje water nodig. Strooi voor de zekerheid hydrokorrels onderin de pot. Die kunnen een deel van het overtollige vocht opnemen en later weer afgeven aan de potgrond. In de zomer kan de plant iets meer water nodig hebben. Merk je halverwege de week dat de aarde erg droog is? Giet er dan een klein beetje water bij.

Wist jij dat je de vochtigheid van de aarde ook kunt testen en meten? Bij de Intratuin kun je een vochtigheidsmeter kopen. Je steekt deze meter voor 3/4 in de aarde. De naald van de vochtigheidsmeter geeft vervolgens de vochtigheid van de aarde aan op een schaal van 1 tot 10. Als de meter in de rode zone komt betekent dit dat aarde droog tot weinig vocht heeft. In dit geval heeft de plant water nodig. Staat de naald in de groene zone, dan heeft de aarde een juiste vochtigheid. Blauw is zeer vochtig, geef je plant in dit geval geen water meer.
Pannenkoekenplantjes water geven baby stekjes terracotta potjes

Tip 5: Geef jouw plant een vitamine boost

Jouw kamerplanten hebben af en toe een vitamine boost nodig. Bekijk welke voeding jouw plant nodig heeft en hoe vaak. De meeste planten hebben alleen in de groeiperiode, van maart tot oktober, voeding nodig. In de koude wintermaanden gaan planten namelijk in ruststand. In de ruststand heeft een plant over het algemeen minder water en plantenvoeding nodig.

Geef jouw plant in de groeiperiode niet teveel voeding. Dit kan schadelijk zijn voor de wortels. Je kunt beter iets minder voeding geven dan te veel. Informeer van tevoren naar de gewenste hoeveelheid voor jouw plant.

Tip 6: Verwijder dode bladeren

Heeft jouw plant dode bladeren? Verwijder dan deze bladeren. Als je dode bladeren aan een plant laat zitten dan kost het de plant meer energie om te herstellen. Als je deze bladeren weg haalt dan kan de plant zich focussen op de nieuwe gezonde bladeren.


Tip 7: Verpot de plant op tijd naar een grotere pot

De beste tijd om een plant te verpotten is in het voorjaar. Kies voor een nieuwe pot die ongeveer 20% groter is dan de bestaande pot. Let op: een te grote pot is niet goed voor jouw plant. In een te grote pot kan er overtollig water onderin de pot blijven zitten. Hierdoor blijft de aarde te nat en daar houdt jouw plant niet van.


Tip 8: Sproei de plant regelmatig

In de zomer vindt jouw plant het heerlijk als je de bladeren sproeit met een plantenspuit. Door de bladeren te sproeien, verhoog je de luchtvochtigheid. Sommige planten komen oorspronkelijk uit gebieden met een hogere luchtvochtigheid. Ze vinden het dus heerlijk als je de natuurlijke leefomstandigheden nabootst. De plant neemt het water op via de bladeren.

Meisje sproeit vioolplant met plantenspuit
Sproei de plant met de zachtste stand van een plantenspuit. Zorg dat de bladeren licht vochtig zijn, het water hoeft er niet af te druppen. Pas op met je vloer als je de plant gaat sproeien.

Welke plant past in jouw interieur?

Ik hoop dat je met deze tips de juiste kamerplant op de juiste plek bij jou thuis kunt zetten. En dat je genoeg handvaten hebt om jouw groene vrienden in leven te houden. Heb je advies nodig over het kiezen van de juiste planten in jouw interieur? Ik help je graag!


Comments


''Een interieur mag groeien''

- Mariska Morhee -

Mijn kijk op interieurstyling

Ik ben van mening dat iedereen een fijn interieur verdiend. De kleuradviezen en interieuradviezen van Stijlkriebels zijn daarom voor zowel een groot als kleiner budget toegankelijk.

​

​De kenmerken die altijd terugkomen in mijn interieuradviezen zijn warmte, eenheid en rust . Samen creëren we een warm interieur. Een interieur waarin jij tot rust komt.

 

Een interieuradvies is altijd persoonlijk. Voordat ik een advies maak wil
ik jou leren kennen. Alle adviezen worden in een duidelijk en 
concreet plan
gepresenteerd zodat je direct aan de slag kunt.

Maris met vaas woonkamer kijk op interieurstyling
bottom of page