top of page

5 tips voor de aanschaf van een nieuw vloerkleed

Met een vloerkleed kun je warmte en eenheid creëren in jouw woonkamer. Naast het feit dat een vloerkleed lekker warm is aan je voeten, kun je ook de verschillende meubels in de zithoek met elkaar verbinden en een fijne ondergrond creëren waar je kids op kunnen spelen. Wat mij betreft genoeg redenen om bij de shoptips van een interieuradvies een mooi vloerkleed te adviseren.


Bij de keuze voor een bepaald vloerkleed, kun je met een aantal dingen rekening houden. Het is belangrijk dat je een kleed aanschaft dat bij jouw meubels past maar het is ook fijn als het kleed past bij jouw leefstijl en dat van jouw omgeving.


Hieronder geef ik 5 tips waar je rekening mee kunt houden bij de aanschaf van een nieuw vloerkleed.

Vloerkleed beige met organische vorm

Tip 1: Kies een type kleed dat past bij jouw leefstijl en omgeving

Heb je een gezin met kinderen en/of een trouwe viervoeter in huis? Dan bestaat er een grote kans dat je voor een ander type vloerkleed kiest dan iemand zonder kinderen of huisdieren. Veel gezinnen met kinderen vinden het spannend om een licht hoogpolig vloerkleed te kiezen omdat de kids graag aan de salontafel eten. Vind jij het belangrijk dat er geleefd kan worden in huis of eten jullie allemaal netjes aan tafel en doen jullie de schoenen uit in huis? Voordat je overgaat tot de aanschaf van een vloerkleed is het goed om te bedenken wat voor type kleed past bij jouw leefstijl en dat van jouw omgeving.

Heb je een hond of kat in huis? Kies dan voor een laagpolig tapijt. Met de stofzuiger haal je de haren van je huisdier eenvoudiger uit een tapijt met korte polen. En de nageltjes van jouw viervoeter blijven bij een laagpolig kleed niet verstrikt in de lussen.

Tip 2: Bepaal welke vorm vloerkleed bij jouw interieur past

Tegenwoordig kom je vloerkleden in allerlei vormen tegen. Een rond, vierkant of rechthoekig vloerkleed hebben we allemaal weleens gezien. Heb jij de nieuwste organische vloerkleden trend ook al gespot? Je vraagt je misschien af welke vorm vloerkleed het beste past in jouw zithoek.


Vloerkleed rond Arch Ferm Living kinderkamer

Voordat je een bepaalde vorm kiest is het goed om te kijken naar de vormen in jouw zithoek. Heb je veel rechthoekige vormen (rechthoekige salontafel, TV meubel en bankstel) in de zithoek? Dan kun je met een ronde of organische vorm de rechte lijnen in jouw zithoek doorbreken. Heb je een mooi rechthoekig vloerkleed gezien? Kijk dan of je een ronde of organische salontafel kunt vinden of kies een bankstel met ronde hoeken om de zithoek zachter te maken.

Kies je voor een vloerkleed met een patroon? Een rechthoekig vloerkleed met een organisch patroon oogt veel zachter en speelser dan een vierkant vloerkleed met vierkante blokken. Op deze manier kun je ook met de verschillende vormen in je zithoek spelen.

Tip 3: Ga voor het juiste formaat vloerkleed

Nu je de vorm hebt bepaald, kun je kijken naar het formaat van het vloerkleed. Veel mensen vinden dit lastig. Bij veel winkels en webshops kun je kiezen uit een aantal standaardmaten: 160cm x 230cm of 200cm x 300cm. Je kunt natuurlijk ook kiezen voor een maatwerk vloerkleed.


Voor het bepalen van het juiste formaat kun je deze stelregel aanhouden: kies een kleed dat groter is dan het meubelstuk waar je het onder plaatst. Voorbeeld: heb je een bankstel met een lengte van 2 meter? Kies dan voor een vloerkleed met een afmeting van 160cm x 230cm. Op deze manier hou je een speling van 15cm aan beide kanten over en is er ruimte om de andere meubelstukken ook (deels) op het vloerkleed te plaatsen. Dit zorgt voor verbinding in de zithoek.


Ga je een vloerkleed onder de eettafel plaatsen? Dan mag je nog meer speling aanhouden. Je wilt natuurlijk wel dat de stoelpoten op het kleed blijven staan als je aan tafel zit.


Tip 4: Kijk naar het materiaal van het kleed

Ga je voor een vloerkleed gemaakt van een natuurlijk materiaal zoals wol, katoen, sisal of kokos? Of voor een synthetische vloerkleed van polyester, kunststof of rubber? Alle materialen hebben voor- en nadelen.


Een wollen vloerkleed is een duurzame keuze. Wol is namelijk makkelijk te onderhouden omdat wol vezels minder vuil aantrekken. Een nadeel van wol is wel dat het, vooral in het begin, kan gaan pluizen. Ben je op zoek naar een kidsproof vloerkleed? Dan adviseer ik vaak een katoenen kleed. Katoen is goedkoper dan wol en je kunt het makkelijk uitwassen.

Vloerkleed van wol van FonQ

Een wollen vloerkleed is een grotere investering in vergelijking met een synthetisch vloerkleed. Ben jij het type dat eens in de zoveel tijd het hele interieur weer wil veranderen? Dan is een budgetproof synthetisch vloerkleed wellicht een slimmere keuze.

Let bij de keuze voor een bepaald materiaal ook op de uitstraling van de stof. Een wollen kleed past perfect in de natuurlijke look & feel van een Scandinavisch of Japandi interieur. Wil jij een boho vibe creëren in huis? Dan wordt jij vast blij van een sisal of jute vloerkleed.

Tip 5: Check of het kleed past bij de rest van je interieur

Welke functie moet jouw nieuwe vloerkleed hebben? Wil je dat het kleed voor rust en eenheid zorgt? Of mag het kleed er juist uitspringen in jouw interieur? Als je deze vragen kunt beantwoorden dan kun je makkelijker bepalen of het kleed past bij de rest van jouw interieur.


Stel je hebt een kleurrijke zithoek met een gekleurde bank en je wilt de rust bewaken in deze ruimte. Kijk dan of je de kleur van het vloerkleed kan laten aansluiten bij de kleur van de bank. Stel jouw zithoek bestaat uit witte en beige meubels en je zoekt wat meer pit. Kijk dan of je een vloerkleed kunt vinden met een tof patroon in een andere kleur dan jouw meubels. Zo maak je van een kleed een échte eyecatcher.

Het is lastig om de kleur van een vloerkleed te bepalen aan de hand van een online plaatje. Ik adviseer daarom altijd een staaltje te bestellen van het kleed en deze in jouw eigen woning te bekijken. Wil je liever het hele vloerkleed in jouw woning zien voordat je iets besteld? Bij de vloerkledenwinkel bieden ze een zichtservice aan. Tijdens een zichtservice komen ze bij jou thuis met maximaal 3 vloerkleden. Zo weet je zeker dat je de juiste keuze maakt.

Heb jij advies voor een vloerkleed nodig?

Vind je het lastig om een mooi vloerkleed te vinden? Ik verzamel graag een aantal shoptips met vloerkleden passend bij jouw interieur, leefstijl en omgeving.


Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


''Een interieur mag groeien''

- Mariska Morhee -

Mijn kijk op interieurstyling

Ik ben van mening dat iedereen een fijn interieur verdiend. De kleuradviezen en interieuradviezen van Stijlkriebels zijn daarom voor zowel een groot als kleiner budget toegankelijk.

De kenmerken die altijd terugkomen in mijn interieuradviezen zijn warmte, eenheid en rust . Samen creëren we een warm interieur. Een interieur waarin jij tot rust komt.

 

Een interieuradvies is altijd persoonlijk. Voordat ik een advies maak wil
ik jou leren kennen. Alle adviezen worden in een duidelijk en 
concreet plan
gepresenteerd zodat je direct aan de slag kunt.

Maris met vaas woonkamer kijk op interieurstyling
bottom of page