top of page

Warme kleuren in de woonkamer: waar moet je rekening mee houden?

Wist je dat kleuren een grote invloed hebben op de sfeer in een ruimte? En dat je met kleur de stemming in een ruimte kunt beïnvloeden? Zo kun je van bepaalde kleuren meer energie krijgen of juist tot rust komen. Bij de keuze voor een kleurenpalet voor jouw woonkamer kun je hier rekening mee houden. Daarnaast is het ook belangrijk om het verschil tussen warme en koude kleuren te onderscheiden.


Wat is het verschil tussen warme en koude kleuren? En waar moet je rekening mee houden als je kleurencombinaties gaat maken? Ik ga je hier meer over vertellen. In deze blog deel ik ook mijn favoriete warme kleuren voor de woonkamer.

Wat is het verschil tussen warme en koude kleuren?

Je kunt de kleurencirkel verdelen in twee soorten kleuren: warme en koude kleuren. Deze kleuren liggen tegenover elkaar op de kleurencirkel. Warme kleuren zijn kleuren met een gele of rode ondertoon en koude kleuren hebben vaak een blauwe ondertoon. Daartussen liggen heel veel verschillende kleurtonen en tinten. Van warme kleuren krijg je een letterlijk een warm gevoel. Denk aan de gele gloed van de zon op een heerlijke zomerse dag. Het is dan ook niet zo gek dat veel mensen op zoek zijn naar een warme kleur op de muur in de woonkamer. Koude kleuren zorgen juist voor rust en kalmte. In een ruimte waar je tot rust wilt komen, denk aan de slaapkamer, kan een koude kleur goed tot zijn recht komen.

Wist je dat je een warme kleur kunt versterken door er een koude kleur naast te zetten? Als je bijvoorbeeld een blauw bankstel voor een okergele muur zet dan lijkt de gele muur nog warmer. Hetzelfde kun je doen met lichte en donkere kleuren. Als je een dressoir in een notenkleur voor een lichte beige muur zet dan creëer je meer diepte in je interieur.

Wat zijn warme kleuren?

Als we aan warme kleuren denken, dan denken we snel aan geel, oranje en rood. Maar er zijn natuurlijk allerlei warme kleurnuances te maken met deze kleuren. Hieronder een aantal voorbeelden:


 • Terracotta: dit is een warme aardetint waarmee je een mediterrane sfeer kunt creëren.

 • Okergeel: in deze gele tint zit wat meer bruin. Met deze mosterdkleur haal je vrolijkheid in huis.

 • Oudroze: met deze roodachtige tint creëer je een positieve en kalme sfeer in huis.

 • Taupe: dit is een populaire warme aardetint met een natuurlijke look & feel.

 • Wijnrood: deze tint heeft een krachtige en energieke uitstraling.

 • Zandbeige: dit is warme neutrale tint waarmee je een mooie basis kunt creëren in een ruimte.

Het effect van warme kleuren in jouw woonkamer

Met warme kleuren creëer je eenvoudig een warme en knusse sfeer in je woonkamer. Je kunt deze tinten makkelijk combineren met warme materialen zoals hout, wol en zachte stoffen. Warme tinten wekken vrolijkheid, energie en kracht op. We associëren warme kleuren met geluk, vreugde en samenzijn met familie & vrienden.

Tip: ga bij de keuze voor een warme kleur af op je gevoel. Van welke kleur wordt jij blij? Is dat een goudgele tint? Rustige aardetinten of een energieke oranjebruine kleur? Vervolgens kijk je of deze kleur ook past bij de ruimte en de rest van jouw interieur.

Waar kun je nog meer op letten bij het kiezen van een warme kleur verf?

Bij het samenstellen van een kleurenpalet voor de woonkamer adviseer ik ook te kijken naar de lichtinval in huis. Ligt jouw woonkamer op het zuiden of juist op het noorden? Als de woonkamer op het noorden ligt dan heb je te maken met 'koud daglicht'. Een warme kleur op de muur doet het in dit geval erg goed. Je hebt deze warme kleur zelfs nodig om jouw woonkamer warmer aan te laten voelen. Heb jij juist veel warm daglicht in huis? Test dan altijd of de ondertoon van jouw gekozen kleur verf niet té warm oogt. Je wilt natuurlijk voorkomen dat een terracotta kleur verf heel oranje uitvalt als de zon erop schijnt. Test dus altijd de gekozen kleur op de wand die je wilt gaan verven en bekijk gedurende de dag of deze kleur aanspreekt.

Kun je koude en warme kleuren in je woonkamer combineren?

Je kunt kleuren op verschillende manieren in huis combineren. Je kunt kiezen voor een subtiel kleurenpalet met een warme kleur in verschillende tinten (ton-sur-ton) maar je kunt ook contrast zoeken door koude en warme kleuren met elkaar te combineren (complementaire kleuren). Ik werk in mijn kleuradviezen graag met een ton-sur-ton kleurenpalet omdat je hiermee rust en eenheid in je woonkamer creëert. Met een ton-sur-ton (toon op toon) kleurenpalet kies je één kleur. Vervolgens pak je een lichtere en een donkere tint van deze kleur om contrast te creëren.

Wil je meer weten over het samenstellen van een kleurenpalet? Lees deze blog met 8 tips over het kiezen van de juiste kleur verf.

Durf jij te experimenteren met kleur? Kijk dan of je complementaire kleuren uit de kleurencirkel met elkaar kunt combineren. Complementaire kleuren liggen tegenover elkaar in de cirkel: rood & groen, paars & geel en blauw & oranje. Verf de wand achter de bank bijvoorbeeld in een ijsblauwe kleur en plaats voor deze muur een oranje bank. Eén ding is zeker: met dit kleurenpalet wordt jouw interieur nooit saai.

Mijn favoriete warme kleuren voor de woonkamer

Als interieurstylist heb ik een aantal favoriete warme kleuren waar ik heel graag mee werk. Ter inspiratie hieronder een lijstje. Hieronder mijn favoriete kleuren beige:

 • Sandy Beach van Flexa: een populaire warme zandkleur die je overal mee kunt combineren.

 • Subtle Greige van Flexa: een warme maar neutrale kleur beige met een natuurlijke uitstraling.

 • Mushroom van LAB Paint: een warme aardetint met een mix van grijs, beige en crème.

 • Saint-Tropez van LAB Paint: een warme zomerse tint met een rode ondertoon.

 • Joa's White van Farrow & Ball: een warme klassieke tint met een aardse look & feel.

 • Dead Salmon van Farrow & Ball: een warme subtiele roze tint met een aardse uitstraling.

 • Clay Mid van Little Greene: een zachte en neutrale beige kleur met een warme ondertoon.

 • Tuscan Red van Little Greene: een warme en krachtige rode terracotta kleur.

Let op: neem nooit zomaar een kleur uit dit lijstje over. Ik adviseer altijd om de kleur te testen op de wand die je gaat verven in je eigen woning. Bij mij thuis kan een kleur bijvoorbeeld heel mooi zijn door een bepaalde lichtinval maar dit kan in de ruimte bij jou thuis heel anders zijn. Hou er dus rekening mee dat de lichtinval in elke ruimte anders is.

Heb je hulp nodig bij het samenstellen van een kleurenpalet?

Ben je op zoek naar een warme kleur in jouw woonkamer maar kom je er niet uit? Ik kom graag bij jou thuis met kleurstalen om te kijken welke kleur het beste bij jou en jouw interieur past. Bekijk hieronder wat ik voor jou kan betekenen.


Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


''Een interieur mag groeien''

- Mariska Morhee -

Mijn kijk op interieurstyling

Ik ben van mening dat iedereen een fijn interieur verdiend. De kleuradviezen en interieuradviezen van Stijlkriebels zijn daarom voor zowel een groot als kleiner budget toegankelijk.

De kenmerken die altijd terugkomen in mijn interieuradviezen zijn warmte, eenheid en rust . Samen creëren we een warm interieur. Een interieur waarin jij tot rust komt.

 

Een interieuradvies is altijd persoonlijk. Voordat ik een advies maak wil
ik jou leren kennen. Alle adviezen worden in een duidelijk en 
concreet plan
gepresenteerd zodat je direct aan de slag kunt.

Maris met vaas woonkamer kijk op interieurstyling
bottom of page