top of page

8 tips voor het kiezen van de juiste verfkleur

Een nieuwe kleurtje op de muur kan jouw interieur een compleet andere uitstraling geven. Maar hoe kies je de juiste kleur verf? Dit is één van de meest gestelde vragen die ik als interieurstyliste krijg. En dit is ook niet zo gek. Er zijn heel veel kleuren en verfmerken én je moet met veel dingen rekening houden. Om je op weg te helpen, geef ik je hieronder 8 tips voor het bepalen van de juiste kleur verf.

Kleuradvies kleurwaaier LAB Paint

Tip 1: Bepaal het doel van de ruimte die je gaat verven

Voordat je een kleurenpalet kunt gaan samenstellen adviseer ik je eerst het grotere plaatje te bekijken. De vraag die je hiervoor kunt beantwoorden: wat is de functie van de ruimte die je gaat verven? Ga je bijvoorbeeld de slaapkamer verven en is het doel dat je lekker kunt ontspannen in deze ruimte? Of gaat het om een werkplek? Op een werkplek wil je waarschijnlijk in actie komen.


Tip 2: Kijk naar de grootte van de ruimte

Nu je weet wat het doel is van de ruimte gaan we verder kijken. Hoe groot is de ruimte die je gaat verven? Betreft het een kleine ruimte met weinig lichtinval? Pas dan op met donkere kleuren. Donkere kleuren kunnen de ruimte in dit geval kleiner laten lijken. Heb je een grote woonkamer? Verf dan in ieder geval één wand in een warme (donkere) kleur. Door een warme kleur te gebruiken creëer je sfeer en geborgenheid in een grote ruimte.

Mis je warmte en sfeer in jouw slaapkamer? Verf dan het plafond in dezelfde kleur als de wanden. Op deze manier creëer je meer warmte en geborgenheid.

Tip 3: Let op de lichtinval in de ruimte

Het type daglicht zorgt ervoor dat de kleur op jouw muur gedurende de dag veranderd. Dit klinkt ingewikkeld maar als je het eenmaal doorhebt dan is dit de gouden tip. Ligt jouw woonkamer bijvoorbeeld aan de zuidkant van het huis en komt er veel daglicht binnen? Dan heb je te maken met veel 'warm licht'. In dit geval moet je voorzichtig zijn met warmere kleuren op de muur. Je wilt natuurlijk niet dat een terracotta kleur ineens oranje uitvalt als de zon erop schijnt. In een woonkamer met veel warm daglicht kan een koude kleur zoals blauw heel goed tot zijn recht komen. Ligt de ruimte aan de noordkant van het huis? Kies dan voor een warmere tint om de ruimte warmer te maken.

Tip 4: Laat je (online) inspireren

Heb je nog geen idee welke kleuren je mooi vindt? Dan is het tijd om inspiratie op te gaan doen. Ga lekker pinnen op Pinterest of ga online opzoek naar afbeeldingen van interieurs die jou aanspreken. Neem eens een kijkje op de website van Karwei, hier vind je de nieuwste trendkleuren en toffe kleurcombinaties van verschillende merken. Heb je zin om lekker door magazines te bladeren? Kijk dan eens in de VT wonen of de Stijlvol wonen.


Tip 5: Denk in kleurcombinaties

Door te spelen met kleur kun je een groots effect creëren. Beperk jezelf niet tot het kiezen van één verfkleur. Je kunt prima drie verschillende verfkleuren met elkaar combineren. Word jij blij van een interieur met natuurtinten zodat je thuis tot rust kunt komen? Kies dan voor een ton-sur-ton kleurencombinatie. Ton-sur-ton houdt in dat je 3 tinten van dezelfde kleur gaat combineren. Kies bijvoorbeeld voor een beige kleur en combineer deze met één lichte tint beige en één donkerdere tint beige.


Als je meerdere kleuren gaat combineren is het belangrijk dat het kleurenpalet in balans is. Om balans te houden kun je de 60/30/10 regel toepassen. Deze getallen staan voor de verhoudingen waarin je de kleuren in je interieur gebruikt. De eerste kleur van je kleurenpalet gebruik je voor 60%, dit is vaak een neutrale basiskleur. De basiskleur gebruik je voor de meeste wanden en het plafond. De tweede kleur gebruik je voor 30%. Deze tweede kleur mag wat meer opvallen en gebruik je bijvoorbeeld op één of twee wanden. De laatste 10% is de accentkleur. Dit is vaak de meest opvallende kleur van het palet. De accentkleur kun je bijvoorbeeld terug laten komen in de sierkussens op de bank of in een schilderij aan de muur. De 60/30/10 regel kun je dus toepassen op het hele interieur.

Je kunt één wand ook in meerdere kleuren verven om een speels effect te creëren. Dit kun je doen door bijvoorbeeld een lambrisering te verven met twee verschillende kleuren verf boven elkaar. Vind je het leuk om een apart hoekje te creëren bij de eethoek? Ook dit kan met verf! Verf een vlak op de muur bij de eettafel en het plafond boven de eettafel in een andere kleur. En voilà je hebt een apart eetgedeelte in je woonkamer!

Tip 6: Koop eerst een kleurtester

Om de juiste kleur verf te bepalen is het belangrijk om de verf eerst te testen op de muur die je gaat verven. De kleuren die je ziet op jouw beeldscherm komen nooit helemaal overeen met de werkelijkheid. Heb je een mooie kleur in een magazine of bij vrienden thuis gezien? Ook dan adviseer ik om de kleur eerst te testen in de ruimte bij jou thuis. Een kleur verf kan in elke ruimte, op verschillende momenten van de dag, anders zijn door de lichtinval.


Bij de bouwmarkt kun je allerlei kleurtesters kopen. Test deze kleur(en) direct op de muur of gebruik de kleurtester op een wit vel papier of een schilderdoek. Ik gebruik hiervoor vaak de schilderdoeken van de Action. Twijfel je over de kleur? Kies dan de kleur waar jij het meest blij van wordt!

Verftester verfpotje LAB Paint kleurtester
Heb je een mooie verfkleur gezien van het merk Farrow & Ball maar vind je deze verf te duur? Laat deze verf dan bij de bouwmarkt in een ander (goedkoper) verfmerk mengen. Let op: de kleur wijkt altijd wel iets af van het origineel en je krijgt natuurlijk niet de kwaliteit van de originele verf.

Tip 7: Bekijk de kleur op verschillende momenten

In tip 3 hebben we het over de lichtinval gehad. De lichtinval in de ruimte kan de kleur van de verf dus heel erg beïnvloeden. Het licht in de ruimte is nooit de hele dag hetzelfde.


Stel jouw slaapkamer ligt op het oosten. In de ochtend komt de zon op in het oosten, de zon verwarmt in de ochtend dus jouw slaapkamer. In de namiddag staat de zon aan de andere kant van het huis. Het daglicht is in de namiddag dus een stuk kouder dan in de ochtend.


Zodra je de kleurtesters op de muur hebt getest, adviseer ik om de kleuren op verschillende momenten van de dag te bekijken. Op deze manier kom je erachter of je de gekozen kleur de hele dag door mooi vindt.


Tip 8: Kijk naar het complete interieurplan

Je hebt de kleur(en) gevonden die passen bij de functie van de ruimte, de grootte en de lichtinval. En niet geheel onbelangrijk: jij wordt blij van deze kleuren!


Voordat je deze kleur(en) gaat bestellen is het belangrijk om even uit te zoomen en naar jouw complete interieur te kijken. Met welke meubels, materialen en accessoires ga je deze nieuwe kleur(en) combineren? Hoe staat de vloer bij deze kleur verf? En de gordijnen? Als alle onderdelen van het interieur matchen, dan is het tijd om te gaan bestellen.

Materialenplan Stijlkriebels

Aan de slag!

Ik hoop dat je met deze tips genoeg handvaten hebt om de juiste kleur verf te kiezen. Kom je er toch niet uit of vind je het fijn als iemand met je meekijkt? Ik help je graag!


Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


''Een interieur mag groeien''

- Mariska Morhee -

Mijn kijk op interieurstyling

Ik ben van mening dat iedereen een fijn interieur verdiend. De kleuradviezen en interieuradviezen van Stijlkriebels zijn daarom voor zowel een groot als kleiner budget toegankelijk.

De kenmerken die altijd terugkomen in mijn interieuradviezen zijn warmte, eenheid en rust . Samen creëren we een warm interieur. Een interieur waarin jij tot rust komt.

 

Een interieuradvies is altijd persoonlijk. Voordat ik een advies maak wil
ik jou leren kennen. Alle adviezen worden in een duidelijk en 
concreet plan
gepresenteerd zodat je direct aan de slag kunt.

Maris met vaas woonkamer kijk op interieurstyling
bottom of page