top of page

6 tips om je woonkamer groter te laten lijken

Woon jij in een klein maar fijn huis? Dan heb je vast een knusse woonkamer waarin je slim met de ruimte om moet gaan. Wist je dat je de ruimte optisch groter kunt laten lijken met wat slimme aanpassingen in je interieur? Met deze 6 tips voelt jouw kleine woonkamer gelijk een stuk ruimer aan.

Kleine woonkamer met natuurtinten Stijlkriebels

Tip 1: Kies voor lichte kleuren in je woonkamer

Lichte kleuren reflecteren het licht waardoor de woonkamer ruimer oogt. De wanden en de vloer reflecteren het meeste licht. Zorg er dus voor dat je met lichte kleuren werkt voor zowel de wanden als de vloer.


Verf de wanden in je woonkamer in één lichte kleur zoals crème, beige of een zachte zandkleur. Zorg dat de kleur van je vloer ook licht is. Denk aan een natuurlijke eikenhouten vloer, een lichte PVC vloer of een lichtgrijze gietvloer.

Kijk ook naar de naden en noesten in de vloer. Een vloer met teveel naden, noesten of oneffenheden oogt drukker. Met minder oneffenheden in je vloer creëer je een rustigere basis. Hierdoor lijkt je woonkamer gelijk een stuk rustiger en ruimer.

Tip 2: Bepaal welke vloer het best past in de ruimte

Kies je voor een laminaat, PVC of houten vloer met planken? Dan zijn er drie punten waar je rekening mee kunt houden.


1. Kijk als eerst in welke richting je de vloer gaat leggen. Is jouw woonkamer ondiep? Dan kun je de planken het beste in de lengte leggen om de ruimte optisch langer te laten lijken. Heb je een smalle woonkamer en wil je deze breder laten lijken? Leg dan de planken in de breedte. 2. Daarnaast is het verstandig om rekening te houden met de breedte van de plank. In een grote ruimte, maken lange planken de ruimte langer en brede planken de ruimte breder. Is de ruimte niet zo groot? Dan maken smalle planken de ruimte optisch groter. 3. Ten slotte heb je nog de V-vormige naad tussen de planken. Deze groef kan aan de lange zijde of aan de kopse kant zitten. Een V-groef aan de lange zijde maakt de ruimte langer. Aan de kopse kant zorgt deze groef juist voor een breder effect. Een vloer wordt vaak haaks gelegd ten opzichte van het licht zodat het licht evenredig valt met de naden. Op deze manier vallen de naden het minst op.

Vind je het lastig om de juiste vloer te bepalen bij jou thuis? Vraag het bedrijf, waar je de vloer koopt, om met je mee te kijken. Ik werk samen met Houtkubus Apeldoorn. Je kunt bij Houtkubus altijd een vrijblijvend adviesgesprek aanvragen.

Tip 3: Kijk bij de inrichting van de ruimte naar de hoogte

In kleine ruimtes heb je vaak weinig opbergruimte. Heb je te weinig opbergruimte? Kijk dan of je in de hoogte ook spullen kwijt kunt. Plaats bijvoorbeeld een slanke hoge kast in de woonkamer of hang een aantal leuke planken aan de muur met daarop jouw mooiste woonaccessoires. Ben je op zoek naar een meubel waarin je spullen kunt opbergen én je mooiste woonaccessoires kunt plaatsen? Kijk dan eens naar een half open vakkenkast.

Ben je een plantenliefhebber? Hang een paar planten in een mooie plantenhanger aan het plafond om meer ruimte in je woonkamer te creëren. Zo fleur je gelijk een hoekje in de woonkamer op.

Tip 4: Kies voor 'luchtige' meubels in je woonkamer

Meubels met brede poten of meubels zonder poten zorgen ervoor dat je woonkamer vol en klein lijkt. Wil je meer 'lucht' in je woonkamer? Overweeg dan een bankstel op slanke hoge pootjes, een eettafel met één ronde poot of een zwevend TV meubel. Wanneer de vloer onder het meubelstuk zichtbaar blijft, creëer je meer lucht en ruimte in je woonkamer. Daarnaast kun je ook kijken naar de materialen van de meubels. Donkere en zware materialen zoals beton of marmer zijn niet alleen een stuk zwaarder, ze ogen in de ruimte ook veel voller. Meubels van hout, rotan of glas voelen lichter aan in een kleine woonkamer.

Je kunt beter voor een paar grotere meubels en woonaccessoires kiezen in plaats van meerdere kleine items. Veel kleine meubels en woonaccessoires maken je woonkamer drukker en voller. Ga voor één grote bank, één grote slanke plant of één grote eyecatcher aan de muur om meer rust en ruimte te creëren.

Tip 5 : Gebruik materialen die reflecteren

Met glas en spiegels kun je jouw woonkamer groter laten lijken. Een grote spiegel aan de muur is een snelle manier om diepte in je woonkamer te creëren. Zit er geen glas in de tussendeur, van de hal naar de woonkamer? Overweeg dan deze deur te vervangen door een deur met glas. Op deze manier trek je de hal optisch gezien bij de woonkamer. Dit zorgt niet alleen voor een ruimtelijker gevoel maar vaak ook voor meer daglicht. Wil je een groter verschil maken? Ga dan voor een schuifpui in de woonkamer. Met een schuifpui haal je jouw (dak)terras of tuin optisch gezien meer naar binnen.

Tip 6: Zorg voor voldoende daglicht in jouw woonkamer

Je kunt een kleine ruimte optisch groter laten lijken door te zorgen voor voldoende daglicht. Hoe meer daglicht er in jouw woonkamer komt, hoe ruimer de woonkamer oogt. Kijk of je meer daglicht naar binnen kunt laten komen door te spelen met de raamdecoratie. Met lichtdoorlatende inbetween gordijnen creëer je meer sfeer in je woonkamer. Dit type raamdecoratie zorgt ook voor voldoende daglicht.

Heb je hulp nodig?

Vind je het lastig om bovenstaande tips bij jou thuis toe te passen? Ik kijk graag met je mee. Bekijk hieronder wat ik voor jou kan betekenen.


Recente blogposts

Alles weergeven

コメント


''Een interieur mag groeien''

- Mariska Morhee -

Mijn kijk op interieurstyling

Ik ben van mening dat iedereen een fijn interieur verdiend. De kleuradviezen en interieuradviezen van Stijlkriebels zijn daarom voor zowel een groot als kleiner budget toegankelijk.

De kenmerken die altijd terugkomen in mijn interieuradviezen zijn warmte, eenheid en rust . Samen creëren we een warm interieur. Een interieur waarin jij tot rust komt.

 

Een interieuradvies is altijd persoonlijk. Voordat ik een advies maak wil
ik jou leren kennen. Alle adviezen worden in een duidelijk en 
concreet plan
gepresenteerd zodat je direct aan de slag kunt.

Maris met vaas woonkamer kijk op interieurstyling
bottom of page