top of page

Hoe bepaal je de kwaliteit van een stof voor je meubel?

Bij de aankoop van een nieuw meubel kijk je vaak naar de uitstraling van het meubel, de kleur en de vormgeving. En je test natuurlijk het zitcomfort van jouw nieuwe bank of fauteuil. Waar veel mensen niet op letten is de kwaliteit van de stof en dat is zonde. De stof is namelijk een bepalende factor voor de levensduur van je nieuwe meubel. Wist je dat de kwaliteit van textiel wordt gemeten aan de hand van verschillende eigenschappen? Hieronder geef ik drie tips zodat jij weet hoe je de kwaliteit van de stof kunt checken.

Stofstalen bank of fauteuil

Tip 1: Vraag naar de Martindale-score

Wil je meer informatie over de kwaliteit van een stof? Vraag in de winkel dan naar de Martindale score van de stof. De Martindale test toont aan hoe slijtvast een stof is. Voor deze test wordt een apparaat gebruikt dat druk zet op de stof en vervolgens een roterende slijtbeweging maakt.


Het resultaat van de test wordt uitgedrukt in het aantal toeren (slijtbewegingen) dat het apparaat maakt voordat er drie draden zijn gebroken. Hoe hoger de Martindale-score, des te slijtvaster de stof. Daarnaast staat de hoogte van de Martindale gelijk aan het aantal zituren.

Voorbeeld: als een stoel 8.000 Martindale heeft, is de stoel na 8.000 zituren versleten. Bij intensief woongebruik is het aan te raden om een stof te nemen met een Martindale score van minimaal 30.000.

Tip 2: Check de schaal van pilling

De slijtvastheid aangegeven in Martindale zegt echter niets over de mate van Pilling. Pilling is de pluisvorming die ontstaat als garen en vezels zich ophopen. Om te testen hoe makkelijk een stof pilt wordt dezelfde machine gebruikt als voor de Martindale test, alleen dan zonder druk uit te oefenen tijdens het draaien.


De waarschijnlijkheid dat een stof gaat pillen wordt aangegeven op een schaal van 1 tot 5, waarbij 1 staat voor zeer waarschijnlijk en 5 voor zeer onwaarschijnlijk.

Tip 3: Let op de lichtechtheid van de stof

Als laatste is het verstandig om naar de lichtechtheid van de stof te kijken. Sommige stoffen kunnen beter tegen zonlicht en zullen dus minder snel verkleuren dan andere stoffen. De lichtechtheid van een stof geeft aan in welke mate de kleur wordt beïnvloed door zonlicht. Een stof met een goede lichtechtheid blijft beter en langer op kleur dan een stof met een slechte lichtechtheid. Zoek je een fauteuil bij een zonnig raam? Dan ik adviseer ik altijd naar de lichtechtheid van de stof te kijken.


Om dit te testen maken ze gebruik van een kunstlicht lamp waarmee zonlicht wordt geïmiteerd. Op een schaal van 1 tot 8 wordt bepaald of een stof niet of sterk verkleurt. Hierbij staat 1 voor een sterke verkleuring en 8 voor geen verkleuring.

Nu kun je de kwaliteit bepalen

Voordat je voor een bepaalde stof kiest is het dus belangrijk om rekening te houden met de slijtvastheid, mate van pilling en de lichtechtheid van de stof. Bepaal eerst hoe en waar je een meubelstuk gaat gebruiken. Vervolgens kun je bepalen waar de stof aan moet voldoen. Wil je meer weten over verschillende stoffen? Lees de blog: Wat is de beste stof voor mijn bank of fauteuil?


Interieuradvies nodig?

Wil jij nieuwe meubels aanschaffen en heb je advies nodig? Ik help je graag! Bekijk hieronder wat ik voor je kan betekenen.


Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


''Een interieur mag groeien''

- Mariska Morhee -

Mijn kijk op interieurstyling

Ik ben van mening dat iedereen een fijn interieur verdiend. De kleuradviezen en interieuradviezen van Stijlkriebels zijn daarom voor zowel een groot als kleiner budget toegankelijk.

De kenmerken die altijd terugkomen in mijn interieuradviezen zijn warmte, eenheid en rust . Samen creëren we een warm interieur. Een interieur waarin jij tot rust komt.

 

Een interieuradvies is altijd persoonlijk. Voordat ik een advies maak wil
ik jou leren kennen. Alle adviezen worden in een duidelijk en 
concreet plan
gepresenteerd zodat je direct aan de slag kunt.

Maris met vaas woonkamer kijk op interieurstyling
bottom of page