top of page

Meerwerk- en interieuradvies nieuwbouwwoning

Als je deze blog leest dan ga ik ervanuit dat je op het punt staat om een nieuwbouwwoning te kopen of dat je onlangs een nieuwbouwwoning hebt gekocht. In het laatste geval: Gefeliciteerd met jullie nieuwe woning! Je moet nog even geduld hebben voordat je er kunt gaan wonen maar je kunt wel alvast na gaan denken over jouw droominterieur.


Na de aankoop van een nieuwbouwwoning, komt er veel op je af. Veel mensen ervaren deze periode dan ook als een stressvolle periode. En dat is niet zo gek. Bij het kopen van een nieuwbouwwoning komt veel kijken. Je moet veel keuzes maken: ga je voor meer- of minder werk? Waar moeten de lichtpunten en stopcontacten komen? Voor welke wand- en plafond afwerking kies je? Welke vloer leg ik in mijn woning en waar ga ik de keuken en badkamer bestellen? Allemaal vragen waar je waarschijnlijk niet direct een antwoord op hebt.

Nieuwbouwwoning in aanbouw nieuwbouwwijk

Wanneer schakel je een interieurstylist in?

Bij de aankoop van een nieuwbouwwoning weten veel mensen niet wanneer ze een interieurstylist in moeten schakelen. In welke fase van het proces moet je na gaan denken over de indeling van je nieuwe woning en de inrichting? Het duurt natuurlijk nog even voordat de woning staat maar je moet nu wel allerlei keuzes maken voor later.


Door de tijdsdruk en hectiek schakelen veel mensen pas een een interieurstylist in als alle keuzes voor het meerwerk, de keuken en badkamer al zijn gemaakt. En dat is zonde! Een interieurstylist kan in de beginfase namelijk al met je meedenken en advies geven. Hieronder leg ik uit waarom het handig is om een interieurontwerper of stylist al in het begin van het proces te betrekken.

1. Een interieurstylist helpt jou met een indelingsplan

In de beginfase van een nieuwbouwproject is het verstandig om een indelingsplan van jouw woning te maken. Als je weet hoe je de ruimte gaat indelen dan kun je makkelijker keuzes maken voor de benodigde lichtpunten, stopcontacten, aansluitingen en inrichting. Daarnaast kun je samen met een interieurprofessional kritisch kijken naar de muren. In deze fase heb je nog de mogelijkheid om muren te verplaatsen of te doorbreken. Hiermee kun je de indeling van jouw woning naar wens maken.

Het gevoel van de ruimte ontbreekt vaak bij het kopen van een nieuwbouwwoning omdat je nog niet door je huis kunt lopen. Hierdoor is het lastig om de indeling en de look & feel van je nieuwe interieur te bepalen. Met een 3D-tekening van jouw woning kun jij de ruimte en uitstraling visualiseren.
3D tekening met indelingsplan Sketch-up

2. Een interieurstylist maakt een lichtplan voor jou

In een lichtplan bepaal je o.a. de locatie van de lichtpunten, de sterkte van de verlichting en het type verlichting dat je nodig hebt in de verschillende ruimten van je woning. Na het bepalen van de indeling kan een interieurstylist jou helpen om een lichtplan te maken. Het maken van een lichtplan in de beginfase van het nieuwbouwproces heeft een aantal voordelen. Als je van tevoren nadenkt over de indeling dan kun je vervolgens ook makkelijker keuzes maken over de verlichting in je nieuwe woning. Met een lichtplan kun je niet alleen de aansluitpunten bepalen, je kunt ook de inbouwverlichting naar wens indelen. Denk bij inbouwverlichting aan spotjes in het plafond of een lichtpunt voor een wandlamp. Hiermee voorkom je dat je later met kabelgootjes de kabels weg moet werken op het plafond of de muur.

Bij de inrichting van een woning denken veel mensen niet gelijk aan het maken van een verlichtingsplan. Helaas is verlichting vaak een ondergeschoven kindje. Wist je dat je met een goed doordacht lichtplan écht het verschil kunt maken in de sfeer en beleving van jouw nieuwe interieur? Het is dus zeker de moeite waard om hier bij stil te staan.

3. Met een interieurstylist knopen doorhakken over het meerwerk

Ga je direct voor een uitbouw, wil je een schuifpui, verlaagde ramen of een andere indeling van de keuken? Dit zijn allemaal meerwerk opties die je tijdens het proces door kunt geven. Met een indelingsplan of een 3D tekening van je nieuwe woning kun je makkelijker keuzes maken voor het meerwerk. Het effect van een uitbouw of andere keukenindeling is in een 3D visualisatie goed te zien. Een interieurstylist of ontwerper kan jou helpen knopen door te hakken over het meerwerk.

4. Een interieurstylist geeft je advies over de vloer

Eén van de voordelen van het kopen van een nieuwbouwwoning is dat je het helemaal naar je eigen smaak kunt inrichten. Dit geldt ook voor een nieuwe vloer.


Ga je voor een gietvloer, voor PVC vloer, een echte houten vloer of toch laminaat? De vloer betreft een groot oppervlakte in jouw woning en bepaalt dus de look & feel van de inrichting. Daarnaast heeft elk type vloer zijn voor- en nadelen. Een nieuwe vloer is vaak een grote kostenpost, je wil hier natuurlijk wel gelijk de juiste keuze in maken. Als interieurstylist kan ik jou meer vertellen over de look & feel van de verschillende type vloeren. Ik kan kijken welk type vloer bij jouw leefsituatie past, welke vloer bij jouw woonstijl past en welke kleuren of materialen passen bij de rest van jouw interieur.

Heb jij je nieuwe buren al ontmoet? Wellicht dat jullie ergens samen een grote bestelling kunnen plaatsen met inkoopkorting. Jullie hebben tenslotte allemaal een vloer nodig.

5. Een interieurstylist kent de juiste leveranciers

Een interieurontwerper of stylist heeft ervaring met badkamer- en keukenspecialisten, stukadoors, schilders en andere interieurprofessionals. Heb je geen zin én tijd om zelf alle winkels af te struinen? Het scheelt jou een hoop tijd als je gebruik kan maken van deze contacten.


6. Je krijgt hulp bij het bepalen van de kleuren & materialen

In een later stadium van het nieuwbouwproces kan een interieurstylist jou helpen met het maken van een moodboard, kleurenpalet en materialenplan. De inrichting van jouw nieuwe woning gaat ervoor zorgen dat jij je snel thuis gaat voelen. Samen met een interieurprofessional kun jij jouw woonwensen in kaart brengen, de look & feel van jouw nieuwe keuken & badkamer bepalen en op zoek gaan naar nieuwe meubels en woonaccessoires. Op deze manier maak jij jouw droomplaatje compleet!

Als de woning staat kun je pas de exacte kleuren voor de wanden en materialen bepalen. In deze (laatste) fase komt een interieurstylist bij jou thuis met kleurstalen om het juiste kleurenpalet samen te stellen.
Materialenplan met natuurlijke materialen Stijlkriebels interieuradvies

Wil jij jouw nieuwbouwwoning in 3D bewonderen?

Wil je dat ik een 3D ontwerp maak voor jouw nieuwbouwwoning of heb je een andere vraag? Bekijk hieronder wat ik voor je kan betekenen.


Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


''Een interieur mag groeien''

- Mariska Morhee -

Mijn kijk op interieurstyling

Ik ben van mening dat iedereen een fijn interieur verdiend. De kleuradviezen en interieuradviezen van Stijlkriebels zijn daarom voor zowel een groot als kleiner budget toegankelijk.

De kenmerken die altijd terugkomen in mijn interieuradviezen zijn warmte, eenheid en rust . Samen creëren we een warm interieur. Een interieur waarin jij tot rust komt.

 

Een interieuradvies is altijd persoonlijk. Voordat ik een advies maak wil
ik jou leren kennen. Alle adviezen worden in een duidelijk en 
concreet plan
gepresenteerd zodat je direct aan de slag kunt.

Maris met vaas woonkamer kijk op interieurstyling
bottom of page