top of page

Verlichting in je interieur: hoe maak je een lichtplan?

Verlichting kan de sfeer in een ruimte maken of breken. Niemand vind het fijn om op een werkplek te zitten met te weinig licht of romantisch uiteten te gaan in een restaurant waarin de ruimte té fel is verlicht. Toch is het maken van een lichtplan bij veel mensen niet het het eerste waar aan wordt gedacht. Vaak kom je er achteraf achter dat bepaalde delen van het interieur niet goed verlicht zijn of dat je sfeer mist in huis.

Met de juiste verlichting zet je jouw (nieuwe) interieur letterlijk in de spotlights en creëer je sfeer. In deze blog vertel ik je meer over de verschillende soorten verlichting, leg ik uit hoe je zelf een lichtplan maakt en geef ik je een paar leuke shoptips voor verlichting.

Lichtplan keuken spotjes plafond

Waarom is de juiste verlichting zo belangrijk?

Met de juiste verlichting kun je jouw interieur aanvullen en versterken. Met licht kun je de sfeer in een ruimte verhogen, je kunt de aandacht vestigen op jouw mooiste interieurpareltjes en je kunt optisch het gevoel van ruimte versterken. Sfeer verhogen

Met diverse soorten verlichting kun je spanning en sfeer in jouw interieur brengen. In de woonkamer heb je basisverlichting nodig maar in de avond wil je het natuurlijk ook gezellig kunnen maken in huis. Met sfeerverlichting kun je een warme en gezellige sfeer creëren. Denk hierbij aan wandlampen, vloerlampen, tafellampen, dimbare spotjes, een haardvuurtje en kaarsen.

Woonaccessoires accentueren Met verlichting kun je de aandacht vestigen op elementen in jouw interieur die je wil versterken. Heb je bijvoorbeeld een mooi kunstwerk aan de muur hangen dat ook in de avond gezien mag worden? Zorg dan dat je een spotje op het kunstwerk richt en hou de omgeving van het schilderij donker. Heb jij een open wandkast met mooie woonaccessoires die je wilt showen? Werk met spotjes in de kast zodat jouw interieur pronkstukken eruit springen. Gevoel van ruimte vergroten

Wist je dat je met verlichting ook optisch het gevoel van ruimte kunt vergroten? Als je de lichtpunten in een ruimte gelijkmatig verdeelt dan kun je breedte, diepte en hoogte toevoegen in een ruimte. Dit kun je op verschillende manieren doen. Hang bijvoorbeeld een plafondlamp wat dichter op het plafond zodat het licht weerkaatst op het plafond. Hierdoor laat je de ruimte optisch hoger lijken. Of gebruik een glanzend tafelblad of een spiegel om het licht in een ruimte te weerkaatsen. Experimenteer met verschillende lichtopstellingen om te kijken wat licht kan doen voor jouw ruimte.

Verlichtingsplan hanglampen

Welke soorten verlichting kennen we?

In principe kennen we 4 soorten verlichting: basisverlichting, functionele verlichting, accentverlichting en sfeerverlichting. Hieronder leg ik uit wat de verschillen zijn.

1. Basisverlichting

Met basisverlichting zorg je ervoor dat er voldoende licht is waardoor de ruimte egaal verlicht wordt. Dit type verlichting doe je vaak aan als je thuis komt zoals een plafondlamp in het midden van de ruimte. Met algemene verlichting is de ruimte goed verlicht maar niet storend aanwezig. Bekijk hier de shoptips voor basisverlichting.


2. Functionele verlichting

Een ander veelvoorkomend type verlichting is functionele verlichting. Zoals de naam al zegt gebruik je dit soort verlichting voor diverse functies in een ruimte. Denk aan een leeslamp naast een fauteuil of spotjes boven het aanrecht. Je gebruikt functionele verlichting op verschillende momenten van de dag. Het is daarom fijn als je functioneel licht apart van elkaar kunt schakelen of dimmen. Bekijk hier de shoptips voor functionele verlichting.


3. Accentverlichting Met accentverlichting kun je de aandacht vestigen op een object door deze letterlijk in de spotlights te zetten. Eén van de meeste gebruikte armaturen voor accentverlichting zijn spotjes. Je kunt spotjes bijvoorbeeld aan het plafond ophangen, inbouwen in het plafond of aan een rails ophangen. Je hebt ook kantelbare spotjes die je kunt kantelen richting een schilderij aan de muur. Bekijk hier de shoptips voor accentverlichting. 4. Sfeerverlichting Bij sfeerverlichting draait het niet om de functionaliteit van het licht maar om de esthetiek in een ruimte. Bij sfeerverlichting kun je denken aan wandlampen, vloerlampen, tafellampen, dimbare spotjes en kaarsen. Het doel van dit type verlichting is het creëren van sfeer in een ruimte. Bekijk hier de shoptips voor sfeerverlichting.

Wat is een lichtplan?

In een lichtplan bedenk je hoe je een ruimte wilt verlichten. In een lichtplan leg je vast hoe je een ruimte wilt verlichten. Je kijkt hierbij naar de 4 soorten verlichting hierboven. We gaan kijken naar de plek, sterkte en grootte van je lampen.


In 7 stappen een lichtplan maken, hoe doe je dat?

Stap 1: een plattegrond maken Voordat je start met het maken van een lichtplan maak je een plattegrond van de ruimte. Je kunt een plattegrond tekenen op papier of hiervoor het (gratis) programma Floorplanner gebruiken. Plaats alle meubels die je in de ruimte gaat zetten op de plattegrond. Bepaal ook op welke plekken je wanddecoratie gaat ophangen. Markeer met kruisjes de wandcontactdozen aan de wanden en met rondjes de aansluitpunten op het plafond.


Stap 2: bepaal de functies in de ruimte Voordat je een goed lichtplan kunt maken is het belangrijk om te kijken naar de functies in de ruimte. De functies in een ruimte kunnen zijn: lezen, eten, spelen, werken, ontspannen of slapen. Op basis van deze functies kun je bepalen welk type licht je nodig hebt op de verschillende plekken in de ruimte. Stap 3: basisverlichting bepalen Geef op de plattegrond als eerst de basisverlichting aan. Dit kun je doen door lichtvlekken te tekenen op de plekken waar de verlichting moet komen. Basisverlichting zijn in principe de eerste lampen die je aandoet als je ’s avonds binnen komt. Hiermee zorg je dat je ruimte voorzien is van voldoende licht en dat deze verlichting egaal wordt verdeeld. Stap 4: functionele verlichting toevoegen Teken vervolgens op de plattegrond de functionele verlichting. Denk aan verlichting boven het aanrecht in de keuken als je aan het koken bent, een hanglamp boven de eettafel of een lamp boven je werkplek. Deze lampen geven op één punt meer licht zodat je goed kunt zien wat je aan het doen bent. Je kunt functionele verlichting dimbaar maken zodat je het licht op verschillende momenten van de dag anders kunt gebruiken.

Stap 5: sfeerverlichting toevoegen Als de basis- en functionele verlichting is bepaald gaan we de ruimte gezellig maken met sfeerverlichting. Je kunt sfeer in een ruimte creëren met bijvoorbeeld een mooie wandlamp, een vloerlamp naast de bank of een tafellamp op een dressoir. Geef op de plattegrond met vlekken aan waar de sfeerverlichting komt.


Stap 6: accent verlichting toevoegen Ten slotte gaan we accentverlichting toevoegen. Met accentverlichting kun je een schilderij, een beeld of een ander kunstobject uitlichten. Bekijk op de plattegrond welke items jij extra in de spotlights wilt zetten. 7. Nieuwe lampen shoppen Nu je weet welke type verlichting nodig is op welke plek, kun je op zoek naar nieuwe lampen. Ter inspiratie vind je op deze pagina leuke shoptips voor verschillende soorten verlichting.

Hulp nodig bij het maken van een lichtplan?

Kom je er met bovenstaande tips niet uit? Of vind je het fijn als ik je help met het maken van een lichtplan? Bekijk hieronder wat ik voor je kan betekenen.


Recente blogposts

Alles weergeven

''Een interieur mag groeien''

- Mariska Morhee -

Mijn kijk op interieurstyling

Ik ben van mening dat iedereen een fijn interieur verdiend. De kleuradviezen en interieuradviezen van Stijlkriebels zijn daarom voor zowel een groot als kleiner budget toegankelijk.

​

​De kenmerken die altijd terugkomen in mijn interieuradviezen zijn warmte, eenheid en rust . Samen creëren we een warm interieur. Een interieur waarin jij tot rust komt.

 

Een interieuradvies is altijd persoonlijk. Voordat ik een advies maak wil
ik jou leren kennen. Alle adviezen worden in een duidelijk en 
concreet plan
gepresenteerd zodat je direct aan de slag kunt.

Maris met vaas woonkamer kijk op interieurstyling
bottom of page